بازگشت

دوران كودكي


امام جواد عليه السلام از دوران كودكي خود بيش از حدود پنج سال در خدمت پدر گراميش نبوده است زيرا ولادت آن حضرت در سال 195 هجري بوده و امام هشتم نيز بنا به دعوت مأمون در سال 200 از مدينه عازم خراسان گرديده است و تا هنگام رحلتش كه در سال 203 هجري اتفاق افتاد ظاهرا از طريق مكاتبه با فرزندش ارتباط داشته است.

حضرت ابوجعفر عليه السلام در موقعي كه پدرش در مدينه حضور داشته و هنوز به خراسان تشريف فرما نشده بود به همراه آن جناب سفري به مكه نموده است.

اميه بن علي گويد: من با حضرت ابي الحسن عليه السلام در آن سالي كه به خراسان تشريف بردند در مكه بودم و در اين سفر ابوجعفر عليه السلام همراه پدرش بود ابوالحسن عليه السلام خانه ي خدا را وداع مي كرد و چون طواف را انجام داد براي خواندن نماز به مقام ابراهيم عدول نمود و نماز خواند.

در اين موقع ابوجعفر عليه السلام روي دوش موفق خادم بود كه او را طواف مي داد ابوجعفر پايين آمد و به جانب حجر اسماعيل شد و آنجا نشست و جلوسش را طول داد موفق عرض كرد فدايت شوم مگر نمي خواهي از اينجا برخيزي؟



[ صفحه 18]



از اين سخن آثار غم و اندوه در چهره ي آن حضرت نمايان شد موفق خادم خدمت امام رضا عليه السلام آمد و عرض كرد ابوجعفر در حجر نشسته و نمي خواهد از آنجا برخيزد. حضرت رضا عليه السلام برخاسته و نزد ابوجعفر آمد و فرمود حبيب من برخيز امام جواد عرض كرد ميل ندارم از اينجا بروم و چگونه برخيزم كه من ديدم شما كعبه را طوري وداع كرديد كه گويا آخرين وداع شما بود و ديگر به زيارت آن برنمي گرديد آنگاه امام هشتم فرمود:اي حبيب من برخيز و ابوجعفر عليه السلام از آنجا برخاسته و با پدرش روانه شد [1] .

همچنين موقعي كه حضرت رضا عليه السلام از مدينه در اثر اصرار مأمون عازم خراسان بود ابوجعفر عليه السلام را به مسجد پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم برد و در حالي كه روضه ي منوره را زيارت و وداع مي كرد فرزندش را نيز در كنار مرقد مطهر جدش به خداوند سپرد و جانشيني او را به شيعيانش توصيه و سفارش نمود همچنان كه قبلا نيز در مورد امامت وي طي نصوصي توصيه هاي لازمه را نموده بود كه در فصول بعدي به شرح پاره ي از آنها اشاره خواهد شد.



[ صفحه 19]




پاورقي

[1] كشف الغمه صفحه ي 288.