بازگشت

تاريخ شهادت


در اين كه شهادت حضرت امام جواد عليه الصلوة و السلام به سال 220 هجري در زمان خلافت «معتصم عباسي» و با سم بوده، اختلافي نيست. شيخ صدوق در كتاب اعتقادات، ابن شهر آشوب در مناقب، جلد دوم صفحه ي 435، مسعودي در اثبات الوصيه صفحه 190، ابن جرير طبري در دلائل الامامه صفحه 209، حسين بن عبدالوهاب در عيون المعجزات صفحه 118، سيد جزائري در انوار النعمانيه صفحه 127، سيد هاشم بحراني در معالم الزلفي صفحه ي 99، و همچنين در مدينة المعاجز صفحه 537 به اين موضوع تصريح كرده اند.

از بين خلفا، حضرت امام جواد عليه الصلوة و السلام با «مأمون» و «معتصم» - لعنة الله عليهما - معاصر بودند. «معتصم» پس از آن كه يك سال و نيم خلافت كرد، حضرت را از مدينه به بغداد خواست. امام عليه الصلوة و السلام پس از يكسال زندگي در بغداد، به شهادت رسيدند. لعنت بر قاتلان حضرتش و كساني كه در حق ايشان و پدرانشان (عليهم السلام) ستم كردند.

درباره ي روز و ماه شهادت ايشان اقوالي گفته شده كه در آنان اختلافاتي هست. اين اختلافات به شرح زير مي باشد:

1 - در اين مورد، تاريخ آخر ماه ذي القعده مشهورتر است. شيخ كليني در كافي، ابن شهر آشوب در مناقب، طبرسي در اعلام الوري، فتال در روضة الواعظين،



[ صفحه 141]



سيد جزائري در انوار النعمانية، شهيد اول در دروس، علامه حلي در منتهي و ابن حجر عسقلاني در صواعق المحرقه به اين مطلب تصريح كرده اند.

2 - تاريخ پنجم ذي الحجه نيز در چند مأخذ آمده است از جمله، مسعودي در اثبات الوصيه، ابن خلكان در وفيات، ابن جرير در دلائل الامامه، سبط ابن جوزي در تذكرة الخواص، به اين مورد اشاره كرده اند.

3 - تاريخ ششم ذي الحجه نيز ذكر شده است كه صاحب كشف الغمه از كتاب دلائل حميري از محمد بن سنان نقل كرده است.

5 - تاريخ سوم ذي الحجه را ابن جرير طبري در دلائل الامامه به عنوان يك قول ذكر نموده است.

6 - تاريخ دهم رجب را شيخ كفعمي در جدول مربوط به ائمه عليهم السلام و شارح ميميه ابوفراس در جدول مربوطه آورده اند.

7 - تاريخ اول ماه ذي القعده را شريف الحجه سيد محمدعلي الشاه عبدالعظيمي در ايقاد به عنوان يك قول ذكر كرده است.

8 - تاريخ يازدهم ذي القعده در ايقاد به عنوان يك قول آمده است.

9 - تاريخ سي ام ذي الحجه هم در جدول ايقاد ديده مي شود.



[ صفحه 142]