بازگشت

محل دفن امام جواد


امام كاظم در ايامي كه در شهر بغداد بود زميني را در قبرستان قريش خريد تا در آن دفن شود، پس از شهادت آن حضرت در آن زمين دفن شد، امام جواد عليه السلام پشت قبر جدش در آن محل دفن گرديد، اين بقعه در طول زمان دچار مصيبتهاي بسياري گرديده كه به اختصار بدان مي پردازيم :

پس از دفن اين دو بزرگوار در زماني كه براي ما مشخص نيست براي قبر آنان مقبره اي ساخته شد و به كاظمين معروف گرديد، پس از مدتي خانه هايي كنار آن بنا گرديد تا اينكه به عنوان دهكده اي در كنار شهر بغداد تلقي شد، اما زيارت آن دو بزرگوار در محيط ترس و وحشت انجام مي گرفت، تا اينكه در دوران ديالمه ترس برداشته شد و شيعيان براي زيارت هجوم آوردند.

در سال 336 هجري معزالدوله احمد بن بويه دستور تجديد بناي مقبره را داد، و صحن و سرا براي آن ايجاد شد، و براي تأمين حفاظت و سائر امور ترتيباتي اتخاذ گرديد، در سال 369 هجري عضدالدوله دستور تعمير مجدد آن را داد.

در سال 443 هجري آشوب بزرگي در شهر بغداد بين شيعيان و اهل سنت صورت گرفت كه موجب هتك حرمت مقبره ي آن دو بزرگوار و غارت آنجا شد، و در پايان ضريح و مقبره ي آن خليفه ي الهي سوزانده شد، و قصد داشتند قبر ايشان را نبش كرده و جنازه را به محل ديگري منتقل كنند كه قدرت بر اين امر را نيافتند، در سال 446 هجري مقبره ي ايشان تجديد بنا شد، در سال 490 هجري ابوالفضل اسعد بن موسي قمي يكي از وزراي سلجوقيان دستور تعمير آن محل و ساخت ضريح و صحن در اطراف آن را داد.

در سال 517 هجري در زمان حكومت مسترشد عباسي مجددا مخالفان به مقبره ي آن بزرگوار هجوم آورده و تمامي آنچه در آنجا بود را به غارت بردند، ساختمانها را تخريب كردند، در سال 575 هجري مستضي ء بامرالله عباسي مرد، و پسرش ناصر دين الله كه از دوستان اهل بيت عليهم السلام بود به خلافت رسيد، و دستور تعمير مجدد آنجا را داد.

در ايام خلافت ظاهر بامرالله پسر ناصر دين الله عباسي آتش سوزي بزرگي در قبر آن دو بزرگوار اتفاق افتاد كه همه چيز را سوزاند، و پس از آن ظاهر بامرالله دستور تعمير آن را داد، و پس از مرگش پسرش مستنصربالله تعميرات آنجا را تكميل كرد، در خلال اين سالها گاه رودخانه ي دجله طغيان مي كرد و خساراتي را به بار مي آورد.

در سال 966 هجري شاه اسماعيل صفوي ساختمانهاي آنجا را تجديد بنا كرد، و مسجد معروف به جامع صفوي را در آنجا ايجاد نمود، در سال 1047 هجري سلطان عثماني مراد چهارم بر مقبره ي آن بزرگوار هجوم آورد و دست به غارت زد.

در سال 1211 هجري سلطان محمد شاه قاجار دستور تجديد بنا و ساخت بناهاي جديد در اطراف آن را داد، در سال 1287 ناصرالدين شاه قاجار ضريح جديدي بر مقبره نهاد، و در سال 1293 فرهاد ميرزا عموي ناصرالدين شاه دستور تخريب ساختمانهاي گذشته و ساخت بناهاي جديد را داد.

در طول اين سالها گروهي از بزرگان در كنار آن دو بزرگوار دفن شدند، كه مي توان از شيخ مفيد و شيخ طوسي نام برد.