بازگشت

مقدمه ي دفتر


وقتي كه رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم به پايان عمر شريف خويش نزديك مي شد، مكرر مسلمانان را به ثقلين؛ كتاب خدا و اهل بيت عصمت و طهارت سفارش مي فرمود و اكيدا توصيه مي فرمود كه از اين دو فاصله نگيريد تا به سعادت و كمال برسيد. اما متأسفانه و صد افسوس كه پس از رحلت جانسوز رسول گرامي اسلام صلي الله عليه و آله و سلم، سايه ي شوم تفرقه و فرقه گرايي بر جوامع اسلامي افكنده شد و در نتيجه غالب مسلمانان در انتخاب جانشين پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم، ره افسانه زدند و اهل بيت عصمت و طهارت را منزوي و كاملا به حاشيه راندند و چنين استدلال كردند كه كتاب خدا ما را بس است.

بر اين اساس، خلفاي اموي و عباسي به ناحق بر كرسي خلافت و جانشيني پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم تكيه زدند و خود را مالك جان و مال و نواميس مردم دانسته و آنچه خواستند انجام دادند و هر كس را كه با آمال و هواهاي شيطاني آنان موافق نبود، يا تبعيد و آواره مي كردند و يا در سياه چالهاي مخوف و دهشتناك، پس از آزار و شكنجه هاي بسيار، به طرز فجيعي به شهادت مي رساندند.

از جمله كساني كه توسط خلفاي جور، مسموم و به شهادت رسيد؛ نهمين اختر تابناك آسمان امامت و ولايت حضرت امام جواد عليه السلام است. امام عليه السلام در عصر مأمون و پس از مرگ وي در سال 218 هجري، در دوران خلافت برادر مأمون؛ معتصم زندگي مي كرد.

معتصم در سال 220 هجري، امام جواد عليه السلام را از مدينه به بغداد فراخواند و حضرت را تحت نظر داشت. امام كه از شريعت ناب پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم حمايت مي كرد و به تربيت شاگردان بزرگي چون: علي بن مهزيار، زكريا بن آدم، احمد بن ابي نصر و ديگران اشتغال داشت و كاملا مورد توجه مردم قرار گرفته بود، معتصم را نگران و مضطرب كرده بود؛ لذا خليفه تصميم گرفت توسط همسر امام جواد عليه السلام به نام ام الفضل دختر مأمون كه از امام، صاحب فرزندي نشده و از ايشان، مكدر بود، آن حضرت را با انگور مسموم، به شهادت برساند و چنان كرد.

سرانجام امام جواد عليه السلام در 25 ذيقعده ي سال 220 هجري در حالي كه 25 بهار از عمر شريفش گذشته بود، مظلومانه به شهادت رسيد و در پشت قبر جدش امام كاظم عليه السلام در كاظمين به خاك سپرده شد.

مؤلف محترم، در اين مجموعه، سخنان دربار امام جواد عليه السلام اعم از ادعيه و مناظرات آن حضرت با برخي از مخالفان، كلمات توحيدي و برگزيده اي از گفتار آن حضرت را با استفاده از منابع مختلف، به رشته ي تحرير درآورده كه اميدواريم مورد قبول پروردگار متعال قرار گيرد.

اين دفتر، پس از بررسي و اصلاحاتي چند، اثر فوق را به زيور طبع آراسته و در اختيار علاقه مندان اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام قرار مي دهد.

در خاتمه، از خوانندگان محترم تقاضا داريم هرگونه انتقاد و يا پيشنهادي دارند، به آدرس قم: صندوق پستي 749، دفتر انتشارات اسلامي، بخش تحقيق و بررسي فارسي، ارسال دارند. با تشكر.

دفتر انتشارات اسلامي

وابسته به جامعه ي مدرسين حوزه ي علميه ي قم