بازگشت

روضه


فضاي سرپوشيده اي كه پيرامون ضريح را دربر گرفته، در اصطلاح مردم، «روضه» ناميده مي شود و به دو بخش تقسيم مي شود. در قسمت جنوبي، روضه ي امام كاظم عليه السلام و در قسمت شمالي روضه امام جواد عليه السلام قرار دارد و دو راه باريك و تنگ آن دو را به هم متصل مي سازد و ضريح مطهر در وسط هر دو روضه واقع شده است.

طول ضريح 76 / 6 متر و عرض آن 17 / 5 سانتي متر و ارتفاع آن حدود سه متر و نيم از روي زمين است. ساخت اين ضريح طلايي براي نخستين بار در سال 1324 تمام گرديد.

طول هر روضه 10 متر و 62 سانتي متر و عرض هر يك 7 متر و 55 سانتي متر است. سطح هر دو روضه و راهروها با سنگ مرمر فرش است. گنبدها و چهار گلدسته ي كوچك روكش طلايي دارد.

روضه ي منوره ي كاظمين را رواق هايي دربر گرفته است كه بعضي به هم متصل و برخي از آن ها به رواق ديگر باز مي شود. همه ي رواق ها با مرمر بسيار عالي سنگفرش شده و ديوار رواق ها نيز تا ارتفاع 4 متر با سنگ مرمر تزيين شده است.

1- رواق شمالي؛ اين رواق به طول 27 متر و 90 سانتي متر و عرض آن 4 متر و 30 سانتي متر است.

2- رواق غربي؛ اين رواق به طول 38 متر و 15 سانتي متر و عرض 4 متر و 30 سانتي متر است. در وسط اين رواق از جهتي كه متصل به روضه ي



[ صفحه 186]



منوره است، ايوان بزرگي هست كه در آن قبر خواجه نصيرالدين طوسي قرار دارد.

3- رواق شرقي: طول آن 38 متر و 15 سانتي متر و عرض آن 4 متر و 30 سانتي متر است. روضه ي منوره مجموعا داراي شش در است كه به رواق هاي اطراف حرم مطهر بازمي گردد. [1] .


پاورقي

[1] تاريخ حرم كاظمين، ص 140.