بازگشت

محمد بن اسماعيل بن بزيع


از ياران امام كاظم و امام رضا و امام جواد عليهم السلام و نزد شيعه از موثقين محسوب مي شود. مردي صالح و درست كردار و اهل عبادت بود و كتابهايي تأليف كرد. در عين حال در دربار عباسيان كار مي كرد [1] و در اين رابطه امام رضا عليه السلام به او فرمود: «خداوند در دربار ستمگران بندگاني دارد كه به وسيله ي آنان برهان خويش را آشكار مي سازد و آنان را در شهرها قدرت مي بخشد تا به وسيله ي آنان دوستان و اولياء خود را از ستم ستمگران نگاهدارد و امور مسلمانان را اصلاح كند. آنان در خطرها و حوادث پناه اهل ايمانند و گرفتاران و نيازمندان از شيعيان ما به آنان رو مي آورند و رفع گرفتاري و نياز خود را از آنان مي خواهند. به وسيله ي چنان افرادي خداوند مؤمنان را از هراس ستمگران ايمني مي بخشد. آنان مؤمنان حقيقي و امناي خدا در زمينند؛ رستخيز از نور آنان نوراني است. به خدا سوگند كه بهشت براي آنان و آنان براي بهشت آفريده شده اند و گواراشان باد».

آنگاه امام فرمود: «هر يك از شما بخواهد مي تواند به همه ي اين مقامات نائل شود».

محمد بن اسماعيل عرض كرد: «فدايت شوم به چه چيز؟»

فرمود: «به اين كه با ستمگران باشد و با خوشحال كردن شيعيان ما، ما را خوشحال كند (در پست و مقامي كه قرار مي گيرد هدفش رفع ظلم و ستم از مؤمنان باشد)».



[ صفحه 457]



در پايان امام به محمد بن اسماعيل كه از وزراي دربار عباسي بود فرمود: «اي محمد تو نيز از آنان باش». [2] .

حسين بن خالد مي گويد: «با گروهي خدمت امام رضا عليه السلام بوديم. از محمد بن اسماعيل بزيع سخن به ميان آمد، امام فرمود: «دوست دارم در ميان شما مثل اويي باشد». [3] .

محمد بن احمد بن يحيي مي گويد: با محمد بن علي بن بلال به زيارت قبر [4] محمد بن اسماعيل بن بزيع رفتيم. محمد بن علي در طرف سر قبر رو به قبله نشست و گفت: صاحب اين قبر برايم نقل كرد كه امام جواد عليه السلام فرمود: «كسي كه قبر برادر مؤمن خود را زيارت كند و كنار قبر او رو به قبله بنشيند و دست خود را بر قبر بگذارد و هفت بار سوره ي «انا انزلناه في ليلة القدر» را بخواند، از فزع اكبر و وحشت و هراس بزرگ قيامت ايمن مي گردد». [5] .

محمد بن اسماعيل بن بزيع مي گويد: «از امام جواد عليه السلام تقاضا كردم پيراهني از پيراهن هاي خود برايم بفرستد تا كفن خويش سازم. آن گرامي پيراهني فرستاد و فرمان داد تا تكمه هايش را بردارم». [6] .



[ صفحه 458]




پاورقي

[1] رجال نجاشي، ص 254.

[2] رجال نجاشي، ص 255.

[3] رجال نجاشي، ص 255.

[4] قبر او در «فيد» كه محلي است در راه مكه، مي باشد؛ به تحفة الاحباب محدث قمي، ص 317 مراجعه شود.

[5] رجال كشي، ص 564.

[6] رجال كشي، ص 245 و 564.