بازگشت

اصحاب پيشواي نهم


بسياري از اصحاب امام جواد عليه السلام از اصحاب پدر بزرگوار و فرزندان آن حضرت بودند كه عده يي از آنها سال ها عمر كرده و حتي تأليفات گران بهايي مشتمل بر احاديث امامان از خود به يادگار گذاشته اند. در اين قسمت به برخي از ياران امام جواد عليه السلام اشاره مي نماييم :

1. احمد بن محمد بن ابي نصر معروف به بزنطي كوفي : وي مردي مورد وثوق و جليل القدر به شمار مي رفت و در سال دويست و بيست و يك هجري وفات يافت.

2. فضل بن شاذان : وي مردي مورد اعتماد و جليل القدر بود و از فقها و متكلمين شيعه به شمار مي رفت. فضل بن شاذان از حضرت جواد عليه السلام و به قولي از حضرت رضا عليه السلام رواياتي نقل كرده و تعداد صد و هشتاد كتاب تصنيف نموده است. حضرت امام حسن عسكري عليه السلام دو مرتبه و به قولي سه مرتبه از خدا براي وي طلب رحمت و مغفرت نمود. فضل بن شاذان در زمان حضرت امام حسن عسكري عليه السلام از دنيا رفت. قبر او به فاصله ي يك فرسنگ خارج از شهر نيشابور با بقعه و صحن ، مشهور است.

3. ابوتمام : نام وي حبيب بن اوس طايي است. ابوتمام امامي مذهب بوده و براي اهل بيت عليه السلام بسيار شعر سروده است. وي در زمان خود از نظر فصاحت و بلاغت منحصر به فرد بود و در صناعت شعري داراي مقام و منزلت رفيع و عالي است. ابوتمام در سال دويست و سي و يك در شهر موصل وفات يافت.

4. علي بن مهزيار اهوازي : جلال و عظمت و شأن وي بيش از اين است كه نگاشته شود. از توقيعات حضرت جواد عليه السلام معلوم مي شود كه وي تا چه اندازه جليل القدر بوده است.

علي بن مهزيار ، روايات زيادي از حضرت رضا و امام جواد عليهماالسلام نقل كرده و از خواص و اصحاب حضرت جواد عليه السلام بود. مقام و مرتبت علي بن مهزيار به جايي رسيد كه از طرف حضرت جواد عليه السلام داراي مقام وكالت شد و از طرف حضرت هادي عليه السلام وكالت بعضي از نواحي را بر عهده داشت و تعداد سي و سه كتاب تصنيف كرد.

5. محمد بن ابي عمير : او بغدادي الاصل و ساكن بغداد بود و نزد شيعه و سني عظيم المنزله و جليل القدر مي باشد و همگي وثوق او را تصديق نموده اند. وي در زمان خود از عابدترين و زاهدترين مردم به شمار مي رفته است.

محمد بن ابي عمير ، حضرت كاظم ، امام رضا و حضرت جواد عليهم السلام را درك نمود و تعداد



[ صفحه 423]



نود و چهار كتاب تصنيف كرد. وي در زمان هارون و مأمون دچار محنت و مشقت هاي بسيار زيادي شد. سال ها او را زنداني كردند و تازيانه ها زدند كه منصب قضاوت را بپذيرد و نام شيعيان را بگويد تا خليفه از آنان باخبر شود ؛ زيرا وي شيعيان عراق را كاملا مي شناخت.

6. عبدالعظيم حسني : يكي از اصحاب با عظمت حضرت جواد عليه السلام مي باشد كه مقدار قابل توجهي حديث نقل كرده است. اين بزرگمرد علوي حسني ، در ري سكني گزيد و به ترويج و اشاعه ي حديث اهل بيت عليهم السلام همت گماشت. در اثر فعاليت هاي او بود كه شيعيان ري رو به افزايش نهادند و تشيع در اين ديار گسترش يافت.

7. داود بن قاسم : مشهور به ابوهاشم جعفري ، يكي ديگر از اصحاب امام جواد عليه السلام است. او احاديث بسياري از امام جواد عليه السلام نقل كرده و يكي از برجسته ترين ياران آن حضرت مي باشد. ابوهاشم از خاندان جعفر بن ابي طالب بود و در كتب رجال از وي به نيكي ياد شده است [1] .


پاورقي

[1] حيات فكري و سياسي امامان شيعه ، ستارگان درخشان ، جلد 11.