بازگشت

مقدمه


بسم الله الرحمن الرحيم و به ثقتي

الحمد لله الذي هدانا، لهذا و ما كنا لنهتدي لولا ان هدانا الله و الصلوة و السلام علي محمد و آله المعصومين حجج الله علي عباده اجمعين و اللعن الدائم علي اعدائهم الي قيام يوم الدين.

اين يازدهمين كتابي است از كتب چهارده گانه كه اين بنده كمترين غلام خاكسار پيشوايان دين، سيد مصلح الدين مهدوي درباره شرح حال و مجموعه كلمات قصار و فرمايشات درربار حضرات معصومين چهارده گانه عليهم السلام تأليف نموده ام و آن را هديه محضر انور حضرت بقية الله الاعظم امام عصر روحي له الفداء و عجل الله تعالي فرجه الشريف داشته ام و اميد از آن مولاي معظم دارم كه آن را قبول فرموده و مرا بدان مفتخر گردانند.

كتاب حاضر مجموعه ي فرمايشات حضرت امام ابي جعفر محمد التقي عليه السلام است و آن عطيه و موهبتي است از آن معدن جود و سخا و علم و حيا و فضل و كمال نسبت به دوستان و شيعيان خود كه آن بزرگوار مواليان و شيعيان خود را تا دامان قيامت با اين مواعظ كامله به راه سعادت ابدي رهبري و هدايت فرموده اند. خوشا بر حال آنانكه اين كلمات كافيه شافيه را جهت عمل كردن بدانها نصب العين خويش قرار دهند و در نتيجه در دنيا و آخرت خوشبخت و رستگار گردند و آن را عطيه الجواد ناميدم.



[ صفحه 5]



در مقدمه اين سخنان حكيمانه شطري از زندگاني اين امام معصوم جهت آگاهي خوانندگان محترم اضافه شده تا با معرفت و آشنائي بيشتري به مقام امامت كتاب را مطالعه كنند.

و بالله التوفيق و عليه التكلان



[ صفحه 6]



نام: نام حضرت محمد و آن بزرگوار سومين محمد از ائمه اطهار و چهارمين محمد از معصومين اخيار مي باشد.

1- حضرت رسول اكرم محمد بن عبدالله صلي الله عليه و آله و سلم

2- حضرت امام ابوجعفر محمد بن علي الباقر عليه السلام

3- حضرت جواد الائمه عليه السلام

4- چهارمين محمد از خاندان عصمت و طهارت حضرت بقية الله الاعظم امام زمان مي باشد كه طبق برخي از روايات ذكر اين نام مبارك در عصر غيبت نهي شده است و بزرگان علما به صورت (م ح م د) ثبت نموده اند.

پدر: پدر حضرت جواد عليه السلام حضرت امام علي بن موسي الرضا عليه السلام مي باشد.

مادر: مادر جناب امام محمدتقي ام ولدي است به نام سمانه مغربيه و يا سبيكه نوبيه.

شيخ مفيد رضوان الله عليه در ارشاد و ثقة الاسلام كليني در كافي از جناب علي بن جعفر بن محمد عليهماالسلام ضمن حديث طويلي نقل مي كنند كه:

حضرت رضا عليه السلام خطاب به علي بن جعفر فرمودند:

اي عمو، آيا نشنيدي كه پدرم از پدرانش از قول رسول خدا صلي الله عليه و آله درباره اين مولود (يعني حضرت جواد عليه السلام) فرمودند:

بابي ابن خيرة الاماء النوبيه الطيبه يكون من ولده الطريد الشريد الموتور بابيه وجده صاحب الغيبة فيقال مات اوهلك اواي واد سلك.

كنيه: كنيه حضرت جواد عليه السلام ابوجعفر و ابوعلي بوده لكن مشهور همان اولي است.



[ صفحه 7]



3- ابوعبدالله: ابن جوزي در تذكرة الخواص اين كنيه را براي حضرت مي نويسد.

4- ابوالفضل مرحوم مدرس تبريزي در ديوان المعصومين گويد:

لكثرة فضله وجوده.

القاب: القاب حضرت جواد عليه السلام كه در ادعيه و زيارات و احاديث و روايات به آن اشاره شده است به قرار زير است:

التقي الجواد الرضي الزكي الصابر الصادق العالم الفاضل القانع المتقي المتوكل المختار المرتضي المنتجب المنتخب در بين القاب ياد شده مشهورتر از همه دو لقب:

تقي و جواد مي باشد كه آن حضرت را عموما امام محمدتقي و يا امام محمدجواد عليه السلام مي خوانند.

در بين كنيه هاي آن حضرت: ابوجعفر از همه مشهورتر بلكه تنها كنيه آن حضرت به شمار مي رود و آن حضرت را در اخبار و روايات به ابوجعفر ثاني تعبير مي كنند و مراد از ابوجعفر اول «امام محمدباقر عليه السلام مي باشد.»