بازگشت

مكاتبات علي با امام جواد


امام جواد (ع) در تقدير از خدمات و كوشش هاي او در راه اسلام، چنين نوشت:

بسم الله الرحمن الرحيم

«علي! خداوند به تو پاداشي نيكو عطا فرمايد و تو را در بهشت جاي دهد و هر دو جهان از خواري نگاه دارد و در آخرت با ما محشور نمايد.



[ صفحه 67]



علي من تو را در خيرخواهي و اطاعت و احترام و خدمت و انجام آنچه بر تو واجب است، آزموده ام و اگر بگويم هيچ كس را چون تو نيافته ام اميد آن دارم كه در اين گفتار راستگو باشم.

خداوند بهشت برين را پاداش تو قرار دهد، مقام تو و نيز خدمات تو در گرما و سرما و شب و روز بر من پوشيده نيست، از خدا مسئلت مي دارم در قيامت، هنگامي كه همه ي مردم جمع مي شوند، تو را به رحمت ويژه اي اختصاص دهد چنانكه مورد غبطه ي ديگران قرار گيري. انه سميع الدعاء» [1] .

امام جواد (ع) در نامه ي ديگري از بغداد براي علي بن مهزيار چنين نوشت:

«نامه ات به من رسيد و از مضمون آن اطلاع يافتم، مرا غرق سرور و شادي كردي، خدا تو را مسرور گرداند، از خداوند خواستارم كه خطر هر بد خواهي را از من به ياري خود برطرف گرداند»

برخي از نامه هاي پيشواي نهم به علي بن مهزيار نشان مي دهد كه گاهي شيعيان از طرف قدرت هاي وقت مورد فشار و آزار قرار مي گرفتند، و امام كه هميشه مراقب و نگران وضع شيعيان بود، امثال علي بن مهزيار را مأموريت داده بود كه وضع اجتماعي و گرفتاري هاي شيعيان را به موقع گزارش كنند: نامه ي زير يكي از نمونه هاي اينگونه گزارش ها است و حاكي از گرفتاري مردم شهر قم و سپس رفع گرفتاري از آن هاست:



[ صفحه 68]



«از آنچه راجع به گرفتاري و آزادي مردم قم نوشته بودي آگاه شدم خداوند مردم قم را از اين گرفتاري آزاد گرداند و ناراحتي آنها را برطرف سازد، از اين خبر كه به من داده اي شاد شدم، هميشه از اين كارها بكن، خبرهاي خوشي از آسايش شيعيان به من بده.

خداوند شما را با ورود در بهشت شاد گرداند و با خشنودي من از تو، از تو خشنود گردد، من از خداوند بخشش و مهرباني مي خواهم و مي گويم. حسبنا الله و نعم الوكيل [2] .

گاهي براي علي بن مهزيار در راه انجام وظايف نمايندگي امام مشكلاتي پيش مي آمد و امام اخبار مربوط به او را پي گيري مي كرد و براي سلامت او دعا مي نمود،: نامه ي زير يكي از نمونه هاي اين موضوع است:

«من از خداوند مسئلت دارم كه همواره و در هر حال تو را در پناه خود حفظ كند، از خال خود به من مژده ده كه اميدوارم خدا هر گونه ناراحتي را از تو برطرف سازد.

از خدا مي خواهم كه آنچه خير است در بازگشت تو برايت ميسر گرداند، مي خواستي روز يكشنبه حركت كني آن را با ياري خدا تا روز دوشنبه به تأخير انداز، خدا در اين سفر تو را همراهي كند و خانواده ات را نگاه دارد و امانت تو را به دستت برساند و در پرتو او سالم بماني» [3] گويا علي بن مهزيار مدتي



[ صفحه 69]



گرفتار تنگدستي بوده است، از اين رو طي نامه اي از امام درخواست دعا براي وسعت مالي مي كند، امام در پاسخ، ضمن دعا يادآوري مي كند كه ارزش معنوي و پيروي او از ولايت، ارزشمندتر از مال دنيا است، اينك نامه و پاسخ آن را از زبان خود علي بشنويم، وي مي گويد:

طي نامه اي به حضرت جواد (ع) نوشتم كه از خدا بخواهد وسعتي به من عطا فرمايد و آنچه را دارم حلال گرداند.

حضرت در پاسخ نوشت:

«خدا، هم به تو و هم به كساني از بستگان و خانواده ات كه خواسته بودي وسعت دهد. علي! احترامي كه نزد من داري بيش از توسعه زندگي دارد، من از خداوند مسئلت مي دارم كه تو را با گشايش در زندگي و سلامت مقرون گرداند و آسايش را به تو موهبت كند و از گزند دشمنان سالم و محفوظ دارد. انه سميع الدعا» [4] .

علي بن مهزيار مي گويد: طي نامه اي از آن حضرت خواسته بودم برايم دعا كند، حضرت در پاسخ نوشت:

«... و اما به دعاء كه از من خواسته بودي، تو نمي داني كه خداوند تو را در نزد من چگونه قرار داده است تو آن قدر نزد من عزيزي كه گاهي با همه ي توجه و علاقه اي كه به تو، و شناختي كه از تو دارم، خداوند آنچه را به تو روزي كرده است به بهترين وجه پايدار بدارد و باخشنودي من از تو خشنود گردد و تو را به آرزويت نائل گردد و به



[ صفحه 70]



رحمت خود به بهشت برين وارد كند، او شنونده دعاها است، خدا تو را حفظ كند و دوست بدار و هرگونه بدي را از تو برطرف سازد، اين را به خط خود نوشتم»! [5] .

از اين چند نامه كه ذكر شد خوانندگان پي به مقام شامخ علم و دانش و تقوي و پارسايي اين مرد پاك سرشت و محدث و فقيه عاليقدر خواهند برد به خصوص به جايگاه او نزد امام جواد (ع) به خوبي توجه خواهند كرد


پاورقي

[1] بحار ج 50 ص 105 - غيبت شيخ طوسي 225.

[2] رجال كشي ص 460.

[3] رجال كشي ص 460 - مفاخر اسلام ص 111.

[4] رجال كشي ص 460.

[5] رجال كشي ص 460.