بازگشت

مقدمه


بسم الله الرحمن الرحيم

ترسيمي گويا و مستند از زندگي پيشوايان

آئين اسلام، آئين خاتم، و پيامبر آن، خاتم پيامبران، و كتاب وي، آخرين كتاب آسماني است كه براي هدايت و راهنمائي جامعه انساني به سعادت دو جهان، فروفرستاده شده است و اين حقيقت از آيات قرآن و سخنان آورنده آن كاملاً مفهوم مي باشد.

پيامبر اسلام، نه تنها پايه گذار اين آئين، بلكه تكميل گر آن نيز مي باشد، و به وسيله (قرآن) و سنت او تمام نيازمنديهاي انسان از نظر اصول و فروع بيان شده، و احتياج جامعه، به غير وحي الهي كاملاً مسدود گرديده است، و آيه ي ياد شده در زير اين حقيقت را كاملاً روشن مي سازد:

اليوم اكملت لكم دينكم و اتممت عليكم نعمتي و رضيت لكم الاسلام دينا (مائده آيه ي 3):



[ صفحه 6]



امروز آئين شما را تكميل كردم و نعمت خود را در حقتان به پايان رسانيدم، و اسلام را به صورت يك آئين جاودان براي شما پذيرفتم.

در اهميت مفاد اين آيه، همين بس كه طبري از «سدي» نقل مي كند كه: پس از نزول اين آيه، ديگر حكمي از حلال و حرام فرود نيامد [1] حتي وقتي كه ابن عباس اين آيه را تلاوت مي كرد، يك فرد يهودي برخاست و گفت: هرگاه چنين آيه اي بر جامعه يهود فرود مي آمد، ما آن روز را براي خود روز عيد اعلام مي كرديم [2] .

آيه ي ياد شده اعلام مي دارد كه آئين خاتم از هر نظر كامل مي باشد، خواه از نظر عقيده و اصول، و خواه از نظر احكام و فروع، حتي نه تنها از نظر «تبيين مفاهيم و معارف» و يا «تشريع و تقنين» تكميل گرديده است، بلكه از جهات ديگر كه مايه ي بقاء و استمرار وجودي آن آئين در طول زمان است، نيز كامل مي باشد [3] .


پاورقي

[1] در منتور ج 2 ص 258 - 259.

[2] در منتور ج 2 ص 258 - 259.

[3] گواه روشن بر اين نوع گستردگي از تكميل، نزول آن در روز غديرخم است كه با نصب اميرمؤمنان براي خلافت و تعيين جانشين، عامل بقاء آن، گرديد و شريعت اسلام هم از نظر مكتبي و فكري، و هم از نظر عينيت و بقاء در متن جامعه هاي بشري به حد كمال رسيد.