بازگشت

امام جواد از نظرگاه مورخ سنت و جماعت


كمال الدين شافعي در كتاب مطالب السئول چنين مي گويد:

اين محمد دوم است «اول محمد باقر و دوم محمد تقي است» ارزش و مرتبه عالي دارد نامش در زبان ها مشهور است.

سعه صدر و وسعت نظر، شيريني سخن او همه جا را جذب كرد و مدت افادات و افاضات او اندك بود، سرنوشت چنين مي نمود كه در نوجواني بروان گلي الهي پيوست.

زمان او كوتاه بود، افادات وي بسيار ارزنده و عالي بود، هر كس به وي مي رسيد بي اختيار سر تعظيم خم مي كرد. از اشعه انوار افاضات علمي او مردم بهره مند مي شدند، او سرچشمه اي بود كه همه از او مشتعل مي شدند، عقل و هوش آدمي از امام (ع) علم و معرفت مي يافت [1] .

ولايت علوي

ولايت علوي كه از عصر پيامبر اسلام تاكنون صاحبدلان به آن ايمان



[ صفحه 77]



آورده اند از نظرگاه صاحب نظران علوم باطن بسيار ارزنده و مهم است، ما كه امام نيستيم تا بدانيم «اسرار علم ولايت» چيست؟! ولي اندكي از آن را تشنگان معرفت چشيدند و نامش را «دانش هاي باطن» نام نهادند به قول حافظ:



هر كه را اسرار حق آموختند

مهر كردند و دهانش دوختند



نخستين پرورش شدگان ولايت علوي امثال سلمان، ابوذر، مقداد، عمار ياسر، كميل، اويس قرني، ميثم تمار، محمد بن ابي بكر وزاره، و حجر بن عدي بود. هر يك از ائمه مذهب شيعه داراي مقام ولايت الهي است و امام جواد ما هم از همان گروه معصوم است كه به گواهي اخبار و روايات درست و معتبر مذهبي امام نهم مذهب جعفري و صاحب مقام ولايت علوي است كه صاحبدلان مسلمان را به اسرار الهي راهنماست. مولوي مي فرمايد:



كاملان از دور نامت بشنوند

تا بقعر تار و پودت دروند



بلكه پيش از زادن تو سالها

ديه باشندت به چندين حال ها



حال تو دانند يك مو به مو

زانكه پر هستند از اسرار هو



آري اين است آراء و معتقدات شيعه.

فاضل دربندي در كتاب «سعادات ناصريه» مي گويد:

خليفةالله و ولي مطلق حق يعني راه و روش خلافت كلي و ولايت تامه مطلقه كه پيامبر داشت و دوازده امام كه وارث كمالات اويند، خلافت



[ صفحه 78]



كلي و ولايت تامه مطلقه كه حكماء و صاحبدلان گويند آثار و خواص بي شمار دارد صاحب اين طور خلافت و ولايت غوث و به منزله قطب همه عوالم امكان و مانند قلب براي تمام موجودات و هستي امكاني است.

اين است كه ارباب معرفت از آنچه كه از ائمه هدي يافته اند روزنه اي از آن را به رسم يادگار در دفتر زمانه ثبت كردند تا درسي براي آيندگان شود.

گفتار محي الدين عربي موسس عرفان علمي در مناقب حضرت جواد در اوراق پيش نقل شد و اينك بخشي از شناخت پيروان مدرسه علوي ثبت مي شود:



[ صفحه 79]




پاورقي

[1] اين كتاب بضميمه تذكره ابن جوزي بكوشش فرهاد ميرزا چاپ شد.