بازگشت

ترس و بيم لازمه آدميت است


ترس از نيروي يزدان فضيلت دارد چنانكه خدا مي فرمايد: رضي الله عنهم و رضوا عنه ذلك لمن خشي ربه

فرمود: انما يخشي الله من عباده العلماء

و فرمود: و يحذركم الله نفسه

و فرمود: و اتقوا الله حق تقاته



[ صفحه 214]



و فرمود: واخشوني

از حضرت رسول (ص) مروي است كه: رأس الحكمه مخافة الله يعني اصل حكمت ترس خداست و مروي است كه: هر كس خدا را بشناسد از خدا مي ترسد و هر كس از خدا بترسد از دنيا كناره مي كند و مروي است كه: از جمله عبادت ها شدت ترس از پروردگار است.

مروي است كه مؤمن در ميان دو ترس است يكي ترس از گناه گذشته كه نمي داند خدا درباره آنها چه كرده؟! ديگر ترس از باقي مانده عمر كه نمي داند در آن ها به چه هلاكت هايي خواهد افتاد.

پس اين آدم بامداد را نمي گذراند مگر كه بترسد و هر چيزي سزاوار وي نيست مگر ترس از پروردگار.

مروي است كه مؤمن هنگامي مؤمن است كه ترس و بيم و اميدوار به او باشد، ترسناك و اميدوار نمي شود تا آنكه ترس و اميد را به كار برد.

مروي است هر كس از خدا بترسد همه چيز را از وي بترساند هر كس از خدا نترسد پروردگار وي را از همه چيز ترساند.

حضرت صادق (ع) باسحق ابن عمار فرمود: اي اسحق بترس از خدا مانند اينكه او را بيني اگر تو او را نبيني او تو را بيند اگر گمان كني كه او تو را نبيند در حقيقت كافر شدي و اگر بداني كه او تو را بيند آنگاه با ارتكاب به گناه با او به مبارزه برخاستي در اين صورت او را از پست ترين بينندگان به خود قرار داده اي.

حضرت سجاد (ع) در نيايش عرض مي كند: سبحانك عجبا لمن عرفك كيف لا يخافك.

روايت است كه قطره اشكي از ترس خدا دريا دريا آتش جهنم



[ صفحه 215]



را خاموش مي كند و روايت است مؤمني كه از ترس خدا از چشمانش اشك ريزد گرچه به اندازه سر پشه اي باشد و اندكي از آن سرشك به رخسارش رسد خدا آتش دوزخ را بر وي حرام گرداند. مروي است چون دل با ايمان از ترس خدا بلرزد گناهانش مانند برگ درختان ريزد!