بازگشت

درخواست ياري از ديگري


بايد دانست كه درخواست ياري از ديگران به سببي كه تكيه بر ديگران باشد و آنان را مظهر ياري خداوند نداند حرام است اگر توجه به سوي پروردگار باشد و ديگران را يكي از نشانه هاي كمك و ياري يزدان داند، نظر به كارگاه و اسباب و حكمت الهي در آن نموده و به ديگران درخواست ظاهري نمايد! در حقيقت خدا را مسبب اسباب داند دور از عرفان و معرفت نخواهد بود، در دين و شريعت روا بود و پيامبران و بزرگان راه خدا اينگونه درخواست ياري از ديگران نموده اند در حقيقت اين رشته از درخواست ها از ديگري نيست، بلكه درخواست از حضرت كردارست.

اهدنا الصراط المستقيم بناي آدمي به راه راست باشد ولي او را از درخواست راه راست چاره اي نيست! زيرا پس از هر مرتبه كمال مرتبه ديگري است بالاتر از آن بنابراين صاحب رتبه پائين مايل به راه راست بالاتري است، تا هر رتبه اي كه داراست ميخواهد به رتبه بالاتر خود را برساند راه راست كدام است!؟



[ صفحه 149]



نخست نزديكترين راه كه راست تر باشد نسبت به دورترين راهها. دوم هموار بودن راه كه از سنگ و خاك و خار مغيلان دور بودن. سوم امنيت راه كه از گزند درندگان و دزدان و بي آبي و بي ناني دور گشتن.

به هر سه معني استقامت راه شرط رسيدن به مطلوب است، هرگاه كسي باشد، به يك معني لازم آيد كه راستي را به دو معني درخواست كند.

نخست راه توجه مخصوص و افشاندن علاقه نفساني به ذكر، غرقه شدن در مشاهده آثار يزدان، نزديكترين راه هاست! اين راه عبادت و انديشه در آيات يزداني سير در آفاق و انفس است راه پيروان شريعت جعفري امن ترين راه ها است، با اجازه اجراي انجام امور شرعي را مي نمايد، از راه رهبانيت و رياضت بهتر و هموارترين راه ها خواهد بود.

مولوي مي فرمايد:



پس مصفا كن درون خويش را

تا بداني سر هر درويش را



پس تو را باطن مصفا ناشده

خانه پر از ديو و نسناس ودده



[ صفحه 150]