بازگشت

رحلت امام


معصوم يازدهم اسلام ابوجعفر محمد بن علي الرضا



[ صفحه 170]



صلوات الله عليهما در همان سال كه با ام الفضل بنت مأمون عروسي كرد از بغداد به مدينه بازگشت و تا سال دويست و بيست در مدينه اقامت داشت ابواسحاق ابراهيم معتصم كه پس از مأمون بر سرير خلافت استقرار يافت به تحكيم مباني حكومت خود همت گماشت.

و از آنجائي كه امام ابن الرضا را داماد مأمون و محل احترام و تعظيم ملت اسلام يافته بود ترسيده بود كه مبادا در سايه ي شخصيت و محبوبيت او توطئه اي بر ضد حكومت مركزي صورت گيرد.

بنابراين در بيست و هشتم ماه محرم سال دويست و بيستم هجرت امام را محترماً از مدينه به بغداد فراخواند تا تحت نظر مستقيم او بسر ببرد.

ابوجعفر امام محمد الجواد از بيست و هشتم محرم تا ماه ذي القعده ي آن سال در بغداد بسر برد اما خلاف عهد مأمون با دربار سلطنتي معتصم آمد و رفتي نداشت.

امام ابوجعفر صلوات الله عليه اين مدت را در بغداد آرام و بي سر و صدا گذرانيد تا در آخرين روز ماه ذي القعده ي سال دويست و بيستم در انتهاي بيماري كوتاهي به سن بيست و پنج سالگي رحلت فرمود.

شيخ الطايفه مفيد سعيد اعلي الله في عليين در ارشاد مي نويسد:

و قبل انه مضي مسموماً و لم يثبت بذلك عندي خبر فاشد به

شيخ الاسلام مفيد مسموميت امام عليه السلام را ثابت نمي داند ولي رحلت امام محمد تقي عليه السلام در بحبوحه ي جواني به يك جهت غير عادي بعيد مي نمايد.

آنچه مسلم است اين است كه بني عباس از شخصيت و وجهه ي ابن الرضا صلوات الله عليه سخت بيمناك بودند.

هر چند معتصم شخصاً (مانند) مأمون در اين حادثه دستي نداشته ولي آناني كه از نفوذ آل علي عليهم السلام در دربار عباسي ها ناراحت



[ صفحه 171]



و خشمناك بودند به آساني مي توانستند نقشه هاي خائنانه ي خود را به دست عمل بسپارند.

امام محمد تقي جواد الائمه در ماه ذي القعده ي سال دويست و بيست در بغداد جهان را وداع گفت و جنازه ي جوان و گراميش را در مقابر قريش پشت تربت جدش موسي بن جعفر صلوات الله عليهما به همين جا كه امروز به «كاظمين» مشهور است به خاك سپردند.

به همان ترتيب كه در آغاز كتاب ياد كرديم نام مقدسش محمد بود و لقبش جواد و نقي و مرتضي و منتجب ضبط شده و او را به ياد كنيت جدش محمد بن علي بن الحسين عليهم السلام ابوجعفر كنيه مي كردند. رنگ بشره اش سبزه ي تند بود.

امام جواد دو پسر و دو دختر از خود در اين جهان به جاي گذاشته بود.

پسرانش:

1- امام ابوالحسن ثالث علي النقي صلوات الله عليه كه معصوم دوازدهم اسلام و امام دهم اماميه است.

2- موسي بن محمد (احتمالاً همين موسي مبرقع كه در قم مدفون است).

3- فاطمه بنت محمد صلوات الله عليه.

4- اماميه بنت محمد عليه السلام.

امام ابوجعفر محمد بن علي الرضا صلوات الله و سلامه عليه در سال دويست و هشتم هجرت يعني سال دوم خلافت معتصم از اين جهان به بهشت برين. به آغوش اجداد اطهارش عليهم الصلوات و السلام و ملكوت اعلاي الهي بازگشت.

عليك صلوات الله و سلامه يا اباجعفر. يا محمد بن علي ايها الجواد