بازگشت

ابوالحسن علي بن مهريار


او ايراني و از شهر اهواز بود، وي نيز از كساني بود كه افتخار درك محضر مبارك حضرت جواد عليه السلام را پيدا كرد و از پيشگاه آن امام بزرگوار علم و ايمان فراگرفت. حضرت جواد براي او نامه هايي نوشتند كه در تاريخ برخي از آنها ثبت شده است و اين نشان مي دهد كه چه اندازه امام به او لطف داشتند و او چقدر به حضرت علاقمند بوده است. رفتار و كردارش را ستوده اند و برايش دعا كرده اند. خوشا به حالش كه تا اين حد مورد توجه امام زمانش قرار گرفته بود. گويند پدرش نصراني بود، اما پرتو ايمان به اسلام در وجود او جلوه گر شد و به اسلامش كشاند، آن هم در مقام مصاحبت و شاگردي امام زمان، از امام هشتم عليه السلام و حضرت جواد عليه السلام احاديثي بسيار نقل كرده، حتي از پيشگاه امامان بزرگوار حضرت امام محمدتقي و امام علي النقي عليهم السلام وكالت داشته كه با مسلمانان پاكنهاد و شيعيان خالص ارتباط پيدا كند و برنامه هاي تشكيلاتي امامان را براي آنها بيان نمايد، و بدين وسيله پيام امام را به همه ي دوستدارانش برساند، نوشته اند كه او سي و سه جلد كتاب در حديث و روايت تصنيف كرده است، در خصوص او نوشته اند كه هنگام صبح چون



[ صفحه 468]



آفتاب طالع مي شد سر بر خاك مي نهاد و سجده مي كرد و در حق مردم دعا مي نمود و دو هزار نفر از مؤمنان را نام مي برد و از خدا براي مردم همان را مي خواست كه براي خودش؛ از كثرت سجده و عبادت خدا، پيشانيش پينه بسته بود، و اين عباداتش مانع از تحقيقات علمي و خدماتش به مردم نبود. برادرش ابراهيم و پسرش محمد نيز از مردان بافضيلت زمان خود و دوستدار امامان و اولاد علي عليه السلام بودند.

علي بن مهريار مزارش در اهواز پس از قرنها هنوز زيارتگاه مشتاقان خاندان رسالت است. تأليفات علي بن مهزيار در كتاب «الذريعه الي تصانيف الشيعه» تأليف عالم بزرگوار مرحوم حاج آقا بزرگ تهراني، عالم زمان ما يكي يكي نام برده شده كه بيشتر در كلام و فقه است. عربها نام او را مهزيار تلفظ مي كنند. [1] .


پاورقي

[1] در منتهي الامال - سرمايه سخن، ص 507 و ديگر كتب رجال شرح حال او آمده است.