بازگشت

موسي مبرقع


مادر موسي مبرقع ام ولد بوده است. [1] موسي در شهرستان قم در ماه ربيع الاخر سال 296 به شهادت رسيد، و او را در خانه ي خودش دفن كردند و سادات رضوي و برقعي اكثر از فرزندان او هستند، در تاريخ قم مي نويسند: اول كسي كه از سادات رضوي به قم وارد شد اباجعفر موسي بن محمد بن الرضا عليه السلام در سال 256 بود و در آن هنگام برقع بر صورت انداخته بود تا او را نشناسند و از آنجا به كاشان رفت و مورد تجليل فراوان قرار گرفت. مردم كاشان مقدم او را گرامي داشتند و براي او اسب و خانه و مقرري ساليانه معين كردند. موسي پس از مدتي به قم وارد شد و در آنجا هم مورد احترام قرار گرفت و در آنجا نيز هدايايي براي او آوردند كه از جمله بيست هزار درهم بود و با آن مبلغ مزرعه اي خريد، و چون خواهرانش به قم وارد شدند، همه در آنجا بودند تا بدرود زندگي گفتند و همه در گوشه و كنار شهر قم مدفون شدند، موسي را عوامل عباسيان در خانه ي خودش شهيد كردند و در همانجا به خاك سپرده شد، و اكنون در شهر قم مزار او بدين نام معروف است و زيارتگاه است.

موسي مبرقع چند فرزند داشت كه از جمله احمد است كه از افاضل علماي قم بوده و مورد احترام ابن عميد وزير معروف ديلميان بود. پسر اين احمد، محمد نام داشت او نيز از مشاهير خاندان مبرقع است كه در سال 315 هجري درگذشت. برخي نوشته اند موسي



[ صفحه 451]



مبرقع داراي شمايل بسيار زيبا و صورت جميل بود كه همه را متوجه خود مي كرد و بدين سبب در كوچه ها برقع به صورت مي انداخت تا زنان و مردان او را نبينند.

تولد موسي مبرقع را در سال 214 هجري نوشته اند و در هنگام مرگ پدرش حدود 5 يا 6 سال بيشتر نداشت، چنانكه برادر بزرگوارش حضرت علي النقي عليه السلام، 7 يا 8 سال بيشتر نداشتند. موسي سي ساله بود كه از مدينه هجرت كرد و راهي قم شد و هنگامي كه در شهر مدينه بود سرپرستي اولاد حضرت امام جواد عليه السلام را برعهده داشت، و اموال صغار آن بزرگوار را سرپرستي نمود و موقوفات و صدقات پدرش را به اهلش مي رسانيد.

در سال 244 بود كه متوكل عباسي كه از موقعيت موسي مبرقع وحشت داشت آن امامزاده ي بزرگوار را از مدينه به بغداد احضار كرد و ايشان را در شهر سامراء منزل داد تا ايشان را مثل برادر بزرگوارش امام علي النقي عليه السلام زير نظر داشته باشد و ايشان تا سال 247 كه متوكل مرد در سامره تحت نظر بودند. پس از مرگ متوكل بود كه موسي به ايران آمد و به قم و كاشان رفت و بالاخره ساكن قم شد و در همانجا به شهادت رسيد. موسي در شهر قم مزارعي ايجاد كرد و خود به كار كشاورزي مي پرداخت. همسر او كه از امام زادگان بود در همان بقعه پهلوي شوهرش مدفون است. برخي ديگر از امام زادگان در آن محل در زير خاك آرميده اند و در جايي ديگر از شهر قم چهل تن از اولاد امامان و ذراري زهراء (س) مدفون هستند به نام چهل اختران كه امروز مزار آنها زيارتگاه است. [2] .


پاورقي

[1] ام ولد، يعني مادر فرزند، و آن كنيزي است كه از مولاي خود آبستن شود، ديگر فروخته نمي شود و آزاد است، لغت نامه دهخدا.

[2] تاريخ قم، ص 113 - منتهي الامال - ارشاد مفيد - رجال ممقاني - منتخب التواريخ (عج) - زندگاني امام جواد عليه السلام ، عمادزاده، هر كدام به نوعي در اين موارد بحثهايي دارند. شرح حال موسي مبرقع در كتاب، بدر مشعشع تأليف حاج ميرزا حسين نوري مفصلا آمده است.