بازگشت

تقسيم ارث


[329] 4 - شيخ طوسي گفته است:

صفوان بن يحيي، راجع به ارث همسر و پدر و مادر، از امام جواد عليه السلام چنين روايت كرده است:

نيمي از ما ترك زن، از آن همسر است؛ يك سوم از كل مال، بطور كامل به مادرش مي رسد و باقي آن، ارث پدر اوست. [1] .

[330] 5 - كليني آورده است:

از محمد بن حسن اشعري روايت شده كه گفت: يكي از شيعيان، در نامه اي كه به امام جواد عليه السلام توسط من نوشت از حضرت پرسيد: مردي، به زني تجاوز كرد؛ سپس با او كه حامله شده بود، ازدواج نمود و (آن زن) فرزندي به دنيا آورد كه شبيه ترين مخلوقات، به آن مرد بود.



[ صفحه 245]



حضرت با خط و مهر مبارك خود، پاسخ داد: از فرزندي كه ثمره ي تجاوز است، ارث برده نمي شود (پدر و مادر زنا كارش از او ارث نمي برند). [2] .

[331] 6 - و نيز گفته است:

از علي بن مهزيار اهوازي روايت شده كه گفت: محمد بن حمزه ي علوي، در نامه اي خدمت امام جواد عليه السلام نوشت: يكي از شيعيان شما، در وصيتش صد درهم به من اختصاص داد و از او شنيدم كه مي گفت: هر آنچه به من تعلق دارد، از آقا و مولايم (امام جواد عليه السلام) است؛ اين شيعه، از دنيا رفت و صد درهم را باقي گذاشت و دستوري براي مصرفش نداد؛ ولي او دو همسر دارد كه يكي از آن دو، ساكن بغداد است و من، در حال حاضر هيچ آدرسي از وي ندارم و ديگري، مقيم قم مي باشد؛ اكنون در خصوص اين صد درهم، چه دستوري مي فرمائيد؟

حضرت در جوابش نگاشت: چاره اي بينديش تا سهم همسران آن مرد، از اين صد درهم را به آنان برساني و بدان كه سهم هر يك، اگر مرده فرزند داشته باشد، يك هشتم است و چنانكه فرزندش نباشد سهم آنها، يك چهارم خواهد بود و باقي آن را هم به خواست خداوند، به هر كسي كه مي داني، نيازمند است صدقه بده. [3] .

[332] 7 - همچنين نقل كرده است:

حسين بن حكم از امام جواد عليه السلام راجع به مردي كه از دنيا رفته و دو خاله او و تني چند از مواليانش (آزاد كنندگانش) زنده اند، روايت كرده است كه فرمود:(و اولو الأرحام بعضهم أولي ببعض) [4] «خويشاوندان در كتاب خدا، بعضي مقدم بر بعض ديگر مقرر شده است.»؛ مال او، ميان دو خاله اش تقسيم مي شود. [5] .

[333] 8 - او همچنين گفته است:

از محمد بن عمر ساباطي روايت شده كه گفت: از امام جواد عليه السلام راجع به مردي كه مرا وصي خود قرار داد و سفارش كرد كه سالانه، مبلغي به عمويش بپردازم؛ اما عمويش از دنيا رفت، سؤال كردم؟

حضرت در جوابش فرمود: آن را به وارثش بپرداز. [6] .



[ صفحه 246]




پاورقي

[1] همان 9: 286 ح 8.

[2] كافي 7: 163 ح 2 و 164 ح 4.

[3] همان: 126 ح 4.

[4] انفال: 8 \75.

[5] كافي 7: 120 ح 7.

[6] همان: 13 ح 2.