بازگشت

تفسير آيه ي «و وفيت كل نفس»


[18] 2 - شيخ طوسي گفته است:

محمد بن احمد بن حماد مروزي [1] معروف به ابو علي محمودي گفت: امام جواد عليه السلام نامه اي به پدرم نوشت كه در بخشي از آن - چنانكه گويا مرگ امروز و فردا [2] فرا مي رسد - آمده بود: (و فيت كل نفس ما كسبت و هم لا يظلمون) [3] «و به هر كس - آنچه از اعمال براي خود -



[ صفحه 21]



فراهم كرده، بطور كامل داده شود و به آنها، ستم نخواهد شد.» اما دنيا، ما در حال گشت و گذار در شهر هاي آن مي باشيم و هر كس دل در گرو دوستش داشته و دين و مرام او را گردن گزارد به يقين با او خواهد بود، هر چند از وي، فرسنگها فاصله داشته باشد. و اما جهان آخرت، بي گمان محل ثبات و قرار و پايداري است.

ابو علي محمودي افزوده است: امام جواد عليه السلام بعد از وفات پدرم در نامه اي خطاب به من نوشت: پدرت - خدا از او خشنود باد -، در حالي از دنيا رفت كه نزد ما، حالتي نيكو و پسنديده داشت و تو هم (خدا كند كه) از آن حال پسنديده، فاصله نگيري! [4] .


پاورقي

[1] شيخ طوسي مروزي را از اصحاب امام هادي عليه السلام بشمار آورده است و او امام جواد عليه السلام را نيز درك كرده است، (معجم رجال الحديث 14: 327 ح 10091).

[2] (در پاورقي كتاب ايمان آورده كه: يعني گويا مرگ همين امروز كه در آن قرار داريم، يا فرداي امروز، فرا مي رسد و اين، كنايه از نزديكي اجل است به نقل از حاشيه كتاب «اختيار معرفة الرجال».

[3] آل عمران 3 \ 25.

[4] اختيار معرفة الرجال 2: 833 ح 1057.