بازگشت

حكم نماز در حرمين شريفين


[224] 18 - و نيز گفته است:

از محمد بن ابراهيم حضيني روايت شده كه گفت: راجع به نماز شكسته و نماز تمام، از امام جواد عليه السلام دستور خواستم.

حضرت فرمود: وقتي به حرمين شريفين (مكه و مدينه) داخل شدي: قصد ده روز كن و نماز را تمام، اقامه نما؛ به حضرت عرض كردم: همانا من، يك روز يا دو روز يا سه روز قبل از ترويه، داخل مكه مي شوم؛ حضرت فرمود: قصد اقامت ده روز كن و نماز را تمام به جاي آور. [1] .

[225] 19 - و نيز نقل كرده است:

از علي بن مهزيار روايت شده كه گفت: به امام جواد عليه السلام نوشتم: روايات مختلفي از پدران بزرگوار شما در مورد قصر و اتمام در حرمين شريفين، نقل شده است؛ برخي از آنها به اتمام نماز، هر چند يك نماز باشد، دستور داده اند؛ بعضي ديگر فرمان به قصر نماز داده اند تا وقتي كه قصد ده روزه صورت نپذيرد و من، همواره نماز خود را، تمام اقامه مي كردم تا اينكه در موسم حج سال جاري، فقيهان شيعه گفتند، نماز من شكسته است؛ زيرا قصد اقامت ده روزه، نكرده ام و از اين بابت دل تنگ شده ام و مي خواهم نظر مبارك شما را بدانم.

حضرت با دستخط مبارك خود، مرقوم فرمود: خدايت رحمت كند! تو از فضيلت نماز در حرمين شريفين، بر نماز در غير آن آگاهي، بنابراين، دوست دارم وقتي به حرمين داخل شدي،



[ صفحه 178]



نماز خود را شكسته نخواني و در آنها، بسيار نماز بگزاري.

دو سال بعد، خدمت حضرت رسيدم و حضورا عرض كردم: خدمتتان، چنان نوشته بودم و شما چنين فرموده بوديد.

حضرت فرمود: آري همينطور است؛ عرض كردم: منظور شما از حرمين چيست؟

فرمود: مكه و مدينه؛ پس هر گاه از مني گذشتي: نماز را شكسته اقامه كن و چون از عرفات، راهي منا و رهسپار مكه شدي و كعبه را زيارت كردي و به مني بازگشتي، در آن سه روز نماز را تمام بجاي آور؛ و سه روز با انگشتان مبارك خود هم نشان دادند. [2] .

[226] 20 - كليني گفته است:

از ابراهيم بن شبيه، روايت شده كه گفت: در نامه اي، از امام جواد عليه السلام حكم اتمام نماز در در حرمين را سؤال كردم؟

حضرت در جواب نوشت: چنان بود كه رسول خدا، نماز زياد گزاردن در حرمين را دوست مي داشت؛ لذا تو هم زياد در آنها نماز اقامه كن و تمام بجاي آور. [3] .


پاورقي

[1] همان: 427 ح 1484.

[2] همان: 428 ح 1487.

[3] كافي 4: 524 ح 1.