بازگشت

آبجو


[200] 3 - شيخ طوسي گفته است:

از عثمان بن عيسي روايت شده كه گفت: عبدالله بن محمد رازي، به امام جواد عليه السلام نوشت: اگر صلاح مي دانيد «آبجو» را برايم تفسير فرمائيد، چه اينكه بر ما مشتبه شده و نمي دانيم كه بعد از جوشيدن، مكروه است يا قبل از آن؟ حضرت در جوابش نوشت: به آبجو نزديك مشو، مگر وقتي كه ظرف آن ضرر نرساند، يا جديد باشد.

عبدالله بار ديگر به امام جواد عليه السلام نوشت: خدمتتان نامه نوشتم و راجع به آبجو، قبل از جوشيدن سؤال كردم، جنابعالي در جوابم مرقوم فرموديد وقتي آن را بنوشم كه در ظرف جديد باشد، يا ضرر نرساند و من اندازه ي ضرر و تازه بودن را نمي شناسم، او از حضرت خواست كه برايش توضيح دهد و بفرمايد: آيا نوشيدن آبجوي كه در ظرفهاي سفالي، شيشه اي، يا چوبي عمل آمده باشد، درست است؟ حضرت در پاسخش نگاشت: فرآوري آبجو در ظرف شيشه اي و در ظرف سفالي نو و تازه، سه بار فرآوري شده و به عمل مي آيد و بعد از سه بار ديگر به آن ظرف باز نمي گردند (و در آن فرآوري نمي شود) و به ظرف جديدي منتقل مي گردد و ظرفي چوبي نيز مثل آن (مثل ظرف سفالي) است. [1] .

[201] 4 - محدث نوري آورده است:

از ابراهيم بن مهزيار، به نقل از برادرش روايت شده كه گفت: علي بن محمد حضيني، در نامه اي به امام جواد عليه السلام راجع به آبجو از حضرت سؤال كرد و نوشت همانا من مرد كهنسالي هستم و آبجو، به هضم غذايم كمك مي كند و طعام را برايم گوارا مي كند، نظر مباركتان در مورد نوشيدن آن، براي من چيست؟ حضرت در جوابش نوشت: نوشيدن آبجو، اگر براي بار اول فرآوري شود و يا براي بار دوم در ظرفهاي شيشه اي و سفالي، فرآوري گردد، مانعي ندارد، ولي اگر ظرف به آن عادت كرد (و سه بار يا بيشتر در آن فرآوري شد) پس به آن آب جو نزديك مشو.

علي بن مهزيار گفت: نامه ي امام را برايم خواند و به من گفت: متوجه منظور امام از



[ صفحه 169]



عادت كردن ظرف نمي شوم، لذا دوباره، در نامه اي به حضرت نوشت: فدايت شوم! اندازه ي عادت كردن ظرف را به دست نياوردم، لطفا برايم توضيح دهيد تا بدان عمل نمايم.

حضرت در جواب او نوشت: هر ظرفي كه سه يا چهار بار در فرآوري آبجو مورد استفاده قرار گيرد، به آن عادت مي كند و موجب جوش آمدن و سر رفتن آن مي گردد، وقتي هم كه جوش آمد، حرام مي شود و چون حرام گرديد، از آن پرهيز كن. [2] .


پاورقي

[1] استبصار 4: 96 ح 12.

[2] مستدرك الوسائل 17: 77 ح 20809.